Kunstgieterij

Procede

Cire Perdue

In onze kunstgieterij vervaardigen wij kunstwerken volgens de cire perdue methode (verlorenwas).
Cire perdue is een techniek om metalen voorwerpen te gieten. De gebruikte was is doorgaans gietwas of boetseerwas. De volgorde is in het kort: een wassen model krijgt wassen giet- en ontluchtingskanalen, wordt in een vuurvaste massa ingebed, waarna de was eruit wordt gesmolten en de kap gedroogd. Vervolgens wordt in de ontstane holte vloeibaar edelstaal of metaal gegoten. Na afkoeling worden de giet- en ontluchtingskanalen afgezaagd en blijft een bronzen afgietsel over. Nadat het gietsel uit de mal verwijderd is, wordt het afgewerkt door gaten dicht te hameren of te lassen, uitsteeksels weg te slijpen en het vervolgens te patineren.


Zandvorm

Daarnaast is het gieten van kunstwerken in vormzand een specialisatie van Dekens Metaalgieterijen B.V. Hierbij wordt het model in meerdere lossende delen omsloten met een zandmassa die zijn vorm behoudt.  Lossend wil zeggen dat de gietmal het model zo omsluit, dat het nergens klemt als de kap verwijderd wordt.  Dit betekent dat er altijd minimaal twee kappen nodig zijn, en vaak meer.

Vervolgens wordt het model weggenomen, waarna de zo ontstane kappen aan de binnenzijde handmatig met een plak was op de juiste dikte worden bekleed. Hierna worden alle buitenkappen met waslaag aaneengepast en wordt de binnenholte opgevuld met vormzand of -aarde. Tenslotte worden alle delen weer vaneen gehaald, de waslaag verwijderd en alle delen weer nauwkeurig aaneengepast. Via uitgekrabde kanalen, de giet- en ontluchtingsgaten, wordt nu vloeibaar metaal in de mal gegoten. Na afkoeling ontstaat een hol bronzen beeld. Om het gegoten figuur uit de mal te krijgen moet de mal stukgeslagen worden en kan de mal dus maar éénmalig gebruikt worden. Ook hier wordt, nadat het uit de mal verwijderd is, het gietsel afgewerkt door gaten dicht te hameren of te lassen, uitsteeksels weg te slijpen en het vervolgens te patineren.Afnemers

 Door de veelzijdigheid van Dekens Metaalgieterijen leveren wij kunstwerken aan o.a.:


  • Galerijen
  • Kunstenaars
  • Gemeenten en rijksoverheden
  • Architecten Materiaalsoorten

 Wij vervaardigen kunstobjecten in:


  • Brons
  • Aluminium
  • Gietijzer
  • RVS

 


Voor een selectie van gerealiseerde kunstwerken kunt u een kijkje nemen in onze fotogallery.