Historie

Dekens Metaalgieterijen B.V. is opgericht in 1926 onder de naam Gieterij Borcherts B.V. In 1956 is het bedrijf overgenomen door de heer Harm Jan Dekens. 

In 1982 is Luuk Dekens, toegetreden tot het bedrijf. Inmiddels wordt het familiebedrijf mede door de derde generatie gerund.


Het bedrijf is door de jaren heen flink gegroeid. Vanaf 1956 werd gesmolten met twee zelf gebouwde koepelovens. In deze ovens werd zowel lamelair gietijzer als nodulair gietijzer vervaardigd. Eind negentiger jaren zijn twee inductie-ovens geïnstalleerd en is een spectrolab in gebruik genomen. Met behulp van deze ovens was het vanaf dat moment ook mogelijk om grotere hoeveelheden roestvaststaal te gieten.


In dezelfde periode zijn zowel de modellenopslag als de stralerij en afbramerij fors uitgebreid, met circa 1000 m2.


In september 2004 is de edelstaalgieterij Staalfries te Sneek overgenomen. Om de verhuizing van deze gieterij naar Sappemeer mogelijk te maken is eind 2004 een productiehal  bijgebouwd. 


In maart 2005 is de edelstaalgieterij verhuisd naar Sappemeer. Er is in die periode een extra inductie-smeltinstallatie in gebruik genomen met 2 ovens. Deze werden hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van edelstaalkwaliteiten.
Tevens is de modellenopslag in maart 2005 vergroot met 500 m2. In het najaar van 2005 is de nieuwbouw van het kantoor en kantine gereed gekomen.


Begin 2007 is een nieuwe productielijn in de gieterij in gebruik genomen, de kunstgieterij. Sindsdien worden kunstwerken vervaardigd volgens de verloren was-methode, in verschillende materialen, zoals brons, roestvaststaal en aluminium.


In 2008 is een geheel nieuwe afbramerij gebouwd voor het afbramen van edelstaalkwaliteiten en is hypermoderne edelstaal-straalmachine geplaatst. Tevens is geïnvesteerd in een nieuw spectrolab om nog nauwkeurigere materiaalanalyses te maken.


Vanaf januari 2009 worden gietstukken in eigen beheer nabewerkt bij Machinefabriek Dekens B.V., een zusteronderneming van de gieterij. Hierdoor kan het hele traject vanaf ontwerptekening tot en met de fabricage van bewerkte onderdelen worden verzorgd. Zowel Dekens Metaalgieterijen B.V. als Machinefabriek Dekens B.V. zijn een onderdeel van de Dekens Groep B.V. te Sappemeer.


Eind 2010 is er een nieuwe edelstaalgieterij in gebruik genomen, waardoor de productieruimte met ruim 1000m2 is toegenomen. In deze edelstaalgieterij is een nieuwe inductie-smeltinstallatie in gebruik genomen, met 3 ovens. In totaal beschikt de gieterij nu over 3 onafhankelijke inductie-smeltinstallaties met in totaal 7 ovens. Zowel in gietijzer, roestvaststaal en brons kunnen nu gietstukken tot een stukgewicht van 6.000 kg vervaardigd worden.


Begin 2011 is een bijzonder geavanceerde zandregeneratie-installatie voor zowel furaan- als waterglaszand in gebruik genomen.

Met deze investering is een forse reductie van de afvalstroom gerealiseerd en is een belangrijke stap gezet in ons MVO beleid.


In 2018 is de productiecapaciteit fors uitgebreid. Ruim 3.500m² aan productie ruimte en een compleet nieuwe modellenopslag zijn bijgebouwd. Inmiddels liggen meer 50.000 modellen in opslag in geconditioneerde ruimten.

In de nieuwe productiehal zijn 3 hypermoderne inductieovens aangeschaft waardoor Dekens Metaalgieterijen B.V. alle metalen tot 12 ton stuksgewicht kan gieten. 

Naast de nieuwe inductieovens is in de nieuwe gieterij een volledig nieuwe vormlijn ingericht.


Begin 2019 is een nieuwe koelinstallatie voor het vormzand geplaatst. Met deze installatie kan de temperatuur van het zand nauwkeurig worden gereguleerd.

Het vormproces kan hierdoor nóg nauwkeuriger gemonitord worden.


 

  • Harm Jan Dekens - Ca. 1990
  • Gieten 1990
  • Gieten 1990
  • Gieterij Borcherts 1990
  • Nieuwe oveninstallatie 2018
  • Uitbreiding Modellenopslag 2018
  • Gereedkoming Nieuwbouw 2018
  • Luchtfoto Dekens Metaalgieterijen 9-2020